(Mada, kako stvari stoje, najpre će me proslaviti izgled, koji mi sledi kao posledica kuvanja. A posle se možda proslavim i k'o operska pevačica, zbog gabarita, iako pevam slično k'o što pišem.)
Za testo je potrebno:
- pola kila belog brašna (ja koristim tip 400, vi po volji);
- kockica svežeg kvasca (50 gr. valjda) ili kesica suvog (ja koristim svež);
- 400 ml vode (to je pola litra manje 100ml, ako imate problema sa merama. Ja imam);
- dve kašičice šećera (kafene, podrazumeva li se to vama kad je u deminutivu? Meni da. U stvari, kako kad);
- jedna kašičica soli. (Pošteno, ovako je po receptu, a ja stavim dve soli a jednu šećera);
(Priča se i da neki stavljaju kesicu vanilin šećera, bez obzira da li će kasnije biti sladak ili slan nadev, ali ja mislim da je to urbana legenda. Uostalom, kako hoćete, od volje vam; šta može da se desi, sem da sjebete projekat.)
Onda vam još treba vangla, pa tepsija, i varjača ili mikser. (Ja koristim mikser sve dok ne počnu dispadaju metlice pod težinom testa. Onda se uplašim da će da me zvekne struja, pa uzmem varjaču.)
Za nadev vam treba:
Za nadev vam treba:
- dve veze mladog belog luka (može i stari, okrugli, njega kol'ko možete da oljuštite);
- veza mladog crnog luka (isto važi k'o za beli, al' bez preterivanja u doživljaju);
- bosiljak ili origano, po ukusu (ne znam kol'ko treba, ne piše u prvobitnom receptu; ja stavljam ofrlje, a mnogo.) Po receptu je suvi ruzmarin, ali s njim je čist horor! Zato, man'te se recepata i nemojte ruzmarin, ako vam je život mio!
- 5 kašika (supenih!) maslinovog ulja (juče nađoh po 580 dinara litar, al' samo dve flaše. Eee...);
- krupna morska so (msm, opet recept! Ja tu so koristim za pedikir nogu, al' 'aj, kad piše. E sad da l' je i kolko krupna, veze nemam, so k'o so, mada kažu da nije svejedno);
- 5 crnih maslina bez koštice i
- 5 zelenih maslina bez koštice (ja stavljam po 100 grama, al' ako se i dalje držite recepta, onda po pet komada);
Sve to iznesite na sto i slikajte:
Pola vode što je nema pola litra zagrejte, (da bude tek mlaka, nikako previše topla) i razmutite kvasac u njoj, pa u vanglu sipajte brašno i dodajte so, šećer, tu vodu sa kvascem i onu što je ostala i ulje. Promešajte varjačom (a možete i mikserom, na kecu, ako vam ne spadaju metlice, kao što već napomenuh), i ostavite na toplom jedno 45 minuta (pošto danas i nije nešto toplo, ja sam ostavila sat vremena.)
Pola vode što je nema pola litra zagrejte, (da bude tek mlaka, nikako previše topla) i razmutite kvasac u njoj, pa u vanglu sipajte brašno i dodajte so, šećer, tu vodu sa kvascem i onu što je ostala i ulje. Promešajte varjačom (a možete i mikserom, na kecu, ako vam ne spadaju metlice, kao što već napomenuh), i ostavite na toplom jedno 45 minuta (pošto danas i nije nešto toplo, ja sam ostavila sat vremena.)
U tepsiju stavite papir za pečenje (ili samo podmažite uljem; tepsiju, ne papir), pa kad testo nadođe:
sipajte ga u tepsiju i ostavite da narasta još dvadesetak minuta:
Dok čekate, možete da skuvate kafu i trknete na Twitter, a možete i da iseckate masline i crni luk.
A možete i beli da izgnječite, pa dodate maslinovo ulje i začinsko bilje. (Ja sam to uradila dok je testo narastalo, al' dobro, nismo svi vredni k'o ja.)
Opet slikajte.
Kad je testo u tepsiji naraslo, utisnite blago masline i crni luk, pa sve premažite smesom od ulja, belog luka i origana (bosiljka). Preko svega krupna (☺) morska so.
Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite 20 minuta na 250 stepeni. (Ja sam pekla 40', a vi proveravajte povremeno; testo se belelo prvih pola sata, tako da recept veze s mozgom nema, sem ako ne treba poluživo da se jede.)
Znači, stavljanje u rernu
da se peče, a za to vreme, možete ili da operete sudove ili da već jednom trknete na Twitter, ako niste malopre.
Dok čekate, možete da skuvate kafu i trknete na Twitter, a možete i da iseckate masline i crni luk.
A možete i beli da izgnječite, pa dodate maslinovo ulje i začinsko bilje. (Ja sam to uradila dok je testo narastalo, al' dobro, nismo svi vredni k'o ja.)
Opet slikajte.
Kad je testo u tepsiji naraslo, utisnite blago masline i crni luk, pa sve premažite smesom od ulja, belog luka i origana (bosiljka). Preko svega krupna (☺) morska so.
Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite 20 minuta na 250 stepeni. (Ja sam pekla 40', a vi proveravajte povremeno; testo se belelo prvih pola sata, tako da recept veze s mozgom nema, sem ako ne treba poluživo da se jede.)
Znači, stavljanje u rernu
da se peče, a za to vreme, možete ili da operete sudove ili da već jednom trknete na Twitter, ako niste malopre.
Posle 40 minuta izvadite,
sačekajte malo (ako možete da izdržite, kol'ko je mirisalo dok se peklo), pa isecite.
Ovako izgleda
a i ukusno je, mada ništa posebno.
Sledeći put ću da stavim malo kajmaka pa malo kulena il' dimljene slanine, pa možda i nekog jačeg sira, pa ću svakako više da posolim, pa sve da izmešam sa testom, a ne da blago utiskujem; na svašta vala u receptima čovek naiđe.
Nije preterani fijasko; može, dok je vruće, da se namaže kajmak, pa preko malo pršutice ili šunke, pa 'ladno pivo i bude dobra užina. (Naročito posleponoćna.)
aaa... P.S. Ovo je pisano, uglavnom, zbog Bojane, moje drage KV komšinice, koja je u posedu MW rerne, a da to (skoro) i ne zna. Pozabaviću se i time, a i njome, u narednim danima.
aaaa... P.P.S. Bojana je član na ovom blogu, što čitavoj stvari ozbiljno daje težinu.
btw; Ili ozbiljnu težinu, kako li je pravilno?
sačekajte malo (ako možete da izdržite, kol'ko je mirisalo dok se peklo), pa isecite.
Ovako izgleda
a i ukusno je, mada ništa posebno.
Sledeći put ću da stavim malo kajmaka pa malo kulena il' dimljene slanine, pa možda i nekog jačeg sira, pa ću svakako više da posolim, pa sve da izmešam sa testom, a ne da blago utiskujem; na svašta vala u receptima čovek naiđe.
Nije preterani fijasko; može, dok je vruće, da se namaže kajmak, pa preko malo pršutice ili šunke, pa 'ladno pivo i bude dobra užina. (Naročito posleponoćna.)
aaa... P.S. Ovo je pisano, uglavnom, zbog Bojane, moje drage KV komšinice, koja je u posedu MW rerne, a da to (skoro) i ne zna. Pozabaviću se i time, a i njome, u narednim danima.
aaaa... P.P.S. Bojana je član na ovom blogu, što čitavoj stvari ozbiljno daje težinu.
btw; Ili ozbiljnu težinu, kako li je pravilno?